Научи се да се запознаваш красиво!

 
  

Усмихни се!

Усмихни се! Не се шегувам, отиди до огледалото и просто се усмихни. Харесва ли ти тази усмивка? Преди да ти кажа няколко умни думички, остани, моля те, още малко пред огледалото. Изобази просто весело настроение. Получи ли се? Добре, а лека усмивка? Нормално ли е? Тогава си подари едва сдържана усмивка (ами, като че ли с всички сили се опитваш да скриеш, че ей сега ще прихнеш да се смееш)? (Ако се е получило добре, опитай я на непознат човек в автобуса: погледни, сдръж си усмивката, полуобърни се. Всеки втори от тези, които си погледнал ще започне да се пооправя или да се оглежда. С този прост прийом ти понякога ще можеш със завиден успех да изключиш “вредните”спътници, активно пречещи на разговора). А сега се усмихни широко. Твоята усмивка искрена ли е, харесва ли ти? Добре, тогава стига за сега, а през почивката поекспирементирай с хладна усмивка, с защитна, с учудена, с разсеяна, с приятелска и други. Много са, нали? Едва не забравих: преди да продължиш да четеш по-нататък, украси се с лека усмивка и засечи десет минути.

Има такъв медицински термин – контрактура се казва. Опитай се веднага да си размърдаш ръката след като са ти свалили стоящия вече цял месец гипс! Контрактура. В общите случаи под това се разбира нарушането на подвижността на ставите или крайщата на мускулите. По-късно термина, леко поизменен се промъква и в психологията. Погледни лицата на хората по улицата: понякога можеш да засечеш безпричинна гримаса на погнуса, понякога – на страх, а понякога и на навъсеност. Психологическа контрактура. Човекът, най-вероятно дълго е живял в страх или се е намирал в неприятна обстановка, което е и предизвиквало съответната маска на лицето. Но дните са минавали, а мускулите са привиквали да се намират в това ново положение. И ето – раздразнителят изчезва, а печата на лицето остава. А знаеш ли колко често ги пренебрегват такива затворените и изплашените? Поогледай се, ще се радвам ако ти не си от тях.

Като се връщаш от улицата веднага погледни в огледалото. След известно време се разположи по-удобно пред него. И в двата случая – какво можеш да кажеш за настроението на такъв човек ако го срещнеш на улицата? Ако това е нещо неутрално, смятай, че е бил първия звънец: трябва да се научиш отново. Отпусни се. Ако това ти е трудно проведи експеримента веднага след като се събудиш. Нека лицето ти да е спокойно. Запомни това усещане. Усмихни се. Отново се успокой. Няколко пъти на ден, колкото по-често, толкова по-добре, поглеждай в огледалото и контролирай себе си. Вече всичко ли е наред. Тогава дойде време да се усмихваме. Направи всичко възможно всичките усмивки от първия абзац да ти харесат.

Неотдавна видях красиво момиче. Мислех си – красива – докато не се усмихна – това беше нещо приличащо на челюст, и през нощта сигурно бих се уплашил. А когато аз самият се погледнах в огледалото забелязах, че моята усмивка е малко асиметрична. За няколко седмици я оправих. И още – при мен имаше размити граници между някои усмивки и аз искренно изразявайки радост и представа си нямах какво е на лицето ми. Сега вече знам как изглежда и вече мога да контролирам своето лице.

Между другото, може би минаха засечените десет минути? Още ли се усмихваш? А как се чувстваш, мускулите на лицето не се ли умориха? Когато за първи път направих нещо подобно аз здравичката се уморих. Психологическа контрактура – тези мускули не са свикнали да работят. А сега съобрази, ако тези мускули толкова бързо се уморяват ще живее ли твоята лекичка усмивка-настроение толкова дълго на лицето ти без специални тренировки? Точно така. А знаеш ли какво забелязах – че броя на момичешките погледи върху мен се увеличи примерно два-три пъти. Усмивката е като магнит, привлича тези погледи и още усмивки. Действай!

Някога случвало ли ти се да съобразиш на кого се усмихваш? А аз забелязах, че това бяха само приятели и дружелюбно настроени хора. Не се усмихвах на всички момичета, а колкото повече ми харесваше едно момиче, толкова по-малко се усмихвах. Дръвник! А това по същество са същите тези привички и котви от които трябва да се избавяме. Проследи как ти самия реагираш в различни ситуации и резултата може да се окаже достатъчно неочакван. Знаеш ли колко е класно да се усмихваш просто на тези, които харесваш? Как от това скалата на настроението полита?! По неволя ставаш оптимист. Опитай! Ден, седмица, месец – и ще се получи, задължително ще се получи!

А когато се получи, ти вече ще си забравил за самотата, повярвай ми.
Благодаря за чудната беседа!

Александър Sadovsky@usa.net

Кулинарна книга  
RTFM Жаргон и акроними
  Когато момичетата са две
10 заповеди на пикапьора
  ...Съвети от мен:
  За пикапа от Сергей Горин
  Запознанство в интернет (сближаване)
  Как да имаш любимата жена
  Съветите на стария Казанова
  Как да използваме лицемерието
Самозалъгването.
Някои признаци на симпатия:
Усмихни се!
Как да се програмира партньора да произнесе “ДА”
10 заповеди на пикапьора
Заповеди на пикапьора по Медисън
Често задавани въпроси
Шаблони