Научи се да се запознаваш красиво!

 
  

Official RU.PICKUP FAQ.

Съставен по материалите на конференцията RU.PICKUP.
Last update - 03.09.2000.

Приети съкращения в конференцията:

АФ – Алени Флагове, официалното наименование на “Балът за запознаване на студентите и творческата интелигенция”, реално – дискотека с ценз образование. За да попаднеш на нея трябва да си студент във ВУЗ или да си го завършил, като предварително се запишеш на обявените телефони. “Тук е необходим индивидуален пикап” (с) Илич. Не трябва да се периш, да се опитваш да седнеш на бара до момичета и да предлагаш “Момичета, хайде да пийнем шампанско!” Помнете, че те тук са дошли “случайно” и “съвсем не се канят да се запознават с който и да е”... J

ПП – Парк на Победата, парк на Поклонническата планина. Известен е с това, че когато е топло и сухо там се провеждат “фидороли”, то ест пързаляне с ролери, което се съчетава с упражнение по пикап на момичета. Ако ти дори нямаш ролери, но не си фидошник, то ти можеш приятно да си прекараш топлите летни вечери заедно с другите фидошници.

ДКУ – Дълго Красиво Ухажване, терминът принадлежи на Леонид Сметанин, който направи геройска постъпка като обкръжи с грижи и внимание своето момиче (с която, между другото се запозна на АФ). Много изказват съмнения в правдивостта на някои от разказите на Илич и още повече по отношение на целесъобразността при използването на ДКУ (в частност, да речем, самия модератор), но при това, при необходимата доза разбиране на отношенията с момичето и нейната “неглупост”, това се превръща в съвместна игра, приятна и на двамата. Единственото от което ми се иска да предпазя е: помислете си, достойна ли е тя за вашата грижа, внимание, ще може ли тя да приеме всичко това по достойнство...

НЛП – Невро-Лингвистично програмиране. Подробности по-нататък.

Маша Лосева – името е нарицателно и неговото възникване се дължи на едно момиче, с което фидошниците се запознаха лятото в ПП. “Маша Лосева” е типичен представител на вида секретарки – обикновена, отличителни особености няма, притежава житейски настрой на ума, вечерта тя трябва да си бъде в къщи, със сътрудниците си се задява изключително в устна форма, в опорочаващи я връзки не е замесена. За цел на живота си приема създаването на семейство и раждането на едно дете. P.S. Между другото – като правило те са външно привлекателни, но не се набиват на очи.” (с) Дмитрий Фатеев

КВД – Комплекс на Вечната (вариант Влюбената) Девственица.

OSV – Сергей Огурцов – модератор и създател на RU.PICKUP. Връзка: FidoNet: 2:5020/1500.0, E-Mail: osv@glasnet.ru

Q> Как да започнем пикапа и как да привлечем вниманието към себе си?

А (Valera Yamshanov):
Всеки който си мисли, че пикапът започва от момента на подхода към момичето и от началото на разговора с нея – дълбоко греши. Пикапът започва много по-рано, от момента, когато вие просто сте попаднали в общество на млади хора и как вие самите да се държите в това общесво, от това зависи и вашия успех, ето защо ще разгледаме всичко подред:

1. Най-главното – необходимо е да бъдеш уверен в себе си човек. Как да постигнеш това, чети по-надолу. Не е необходимо безцеремонно да оглеждаш всяко момиче, което минава покрай теб и радостно да посбутваш приятелят си с: “Видя ли какви крака, а?”. Ти си длъжен да бъдеш спокоен и уверен в себе си и именно това твое спокойствие и увереност след това ще се предаде на вашето обкръжение и на тези момичета, към които ще подхождаш.

2. Обикновено всяко запознанство започва с размяна на погледи, ние гледаме момичето, което ни харесва или тя гледа нас, което разбира се е много по-добре. ;) Започва така наречената “игра на погледи” и като във всяка игра ние трябва да умеем да играем и да се научим да печелим. Не е необходимо ПОСТОЯННО да “зяпаш” обекта на твоето внимание. В най-добрият случай, подобно внимание по-нататък ще способства за провала ти. В най-лошият, ще предизвика раздразнение и неприязън. Погледът трябва да бъде насочен по посока на момичето, но не върху нея, а леко покрай. Такъв поглед е НЕВЪЗМОЖНО да бъде проследен с периферно зрение (а именно само с него гледат и голяма част ото момичетата, когато наблюдават младежи) и рано или късно на нея ще й стане интересно кой я гледа толкова внимателно. Тя вдига поглед и бързо го хвърля в посоката където си ти и тук я чака ОКЪРШВАНЕ: ти не гледаш нея, а просто в посоката, която е тя. Това лекичко я засяга и тя отдалеч започва да проверява дали все пак ти не си започнал да гледаш нея? А на теб точно това и ти трябва. Във всеки един момент ти можеш да хванеш погледа й и да се усмихнеш. На момичето това действа превъзходно. J И нека да не те плаши пълното равнодушие от страна на момичето, вниманието на което ти се опитваш да спечелиш. Тя всичко това го вижда и прекрасно чувства, по отношение на интуицията момичетата просто са превъзходни, просто тя не иска да покаже своята заинтересованост, внимателно понаблюдавай ъгълчетата на нейните очи и ти ще видиш как тя се опитва да те погледне ;-)

3. Ако момичето все пак не иска да ти обърне внимание, тогава си струва да използваш подстройка по позата. Като начало следва да се подстроиш под нейната поза, при което твоята поза трябва НАПЪЛНО да повтаря нейната поза или да е нейно отражение, като в огледало. Вторият етап трябва да е подстройка по дишане. Следва да се обърне внимание на структурата на дишане, мъжете обикновено дишат с корема, а момичетата – с гърдите. Да забележиш дишането и да го повториш не е голям проблем. Ако дишането е твърде често или рядко, повтаряй го през един път. Човекът, който се е подстроил под нашата поза и дишане МОМЕНТАЛНО се отличава от тълпата, прави благоприятно впечатление, предизвиква симпатия и подсъзнателно доверие.

Ако, въпреки всичките твои старания момичето упорито не иска да ти обърне внимание, то трябва да се подходи и да й връчиш картичка с надпис: “Аз радостен да ви кажа, че вие сте най-КРАСИВОТО и НЕПОКОЛЕБИМО момиче, което някога съм срещал!”

Q> Как правилно да се подходи към момичето и с какво да се започне разговорът?

A (Valera Yamshanov):
Като начало следва да се запомни, че вляво на човека се намира миналото, отдясно – бъдещето. Постарайте се мислено да си представите ситуацията на запознанството и вижте от коя страна обикновено подхождате? Възможно е в това да се крие една от причините за вашите неуспехи. При подход отляво, ви се намирате в миналото на момичето, следователно вие задочно с нея сте ПОЗНАТИ и тя вас ви ПОЗНАВА, следователно вие предизвиквате в нея подсъзнателно доверие и пикапът още в самото начало има благоприятна почва. ;-) В същото време при подхода в дясно ситуацията е напълно противоположната.

Първото впечатление за човека се формира в течение на първите 15 секунди и в близкият месец едва ли ще ти се отдаде да промениш това впечатление. За праване на благоприятно впечатление съществува “правилото на трите плюса”, което се състои в това, че в течение на това време е необходимо да предизвикаш три положителни емоции. Обикновено това са име, усмивка и комплимент.

Всеки човек живее в своя живот по определени шаблони. Много неща той прави напълно автоматично, абсолютно без да се замисля над това какво той прави и без да разделя своите действия на съставни части. Едно от тях е ставането от стола. Ако човекът разруши шаблонът на действията, то в момента на пълна обърканост той може да бъде натоварен с каквото и да е. Този прийом е получил наименование “разрив на шаблона”.

Необходимо е да избягвате общите и стандартни фрази при запознанство. Към тях се числят двете най-разпространени: “ Може ли да се запознаем” и “Не сме ли се виждали някъде?”. Момичетата, тъй като те са пасивната страна при запознанство, сами почти никога не подхождат, са принудени да приемат подобни знаци на внимание и отсвирват всички подред. Когато вие дори и за секунда се поставите в ситуация, когато към вас подхождат за стотен път с подобна фраза, то ще разберете защо те правят това. Вас могат просто да ви поставят на едно ниво с всички останали досадници и да ви остсвирват чисто автоматично без да осъзнават какъв сте бял и пухкав. ;)

Така също се старайте да избягвате всякакви думи с частицата “не”. Например, на въпросът “Момиче! Не искате ли да дойдете с мен на театър”, обикновено следва отговора “Не искам”. Подобен въпрос следва да се замени с фразата “Как ще приемеш ако аз те поканя на театър, където ще можем ПРИЯТНО да си изкараме времето и ПОВЕЧЕ да научим един за друг?”.

Мога да препоръчам следният способ, резултативността на който просто е МНОГО висока, практически е нямало провали. Следва да се отбележи, че момичетата обикновено силно разговарят без да се притесняват от околните и постоянно си викат една на друга по име, например: “Юлия! Ела да седнеш при нас!”. От това лесно можеш да се възползваш и да подходиш към момичето с усмивка и да кажеш какъвто и да е комплимент, например: “Знаеш ли Юлия, аз просто съм щастлив да ти кажа,че днес ти си най-красивото момиче в дискотеката!” Ефектът е просто зашеметяващ, комплиментът, заедно с “разривът на шаблона” дава просто потресаващи резултати.

Да се подхожда може с всеки въпрос, най-добре е да се постараеш да свържеш своята фраза и своя подход към _текущото_ място и време на събитието, най-добре с лек хумор. Хуморът действа винаги и навсякъде. Например, имах такъв случай, когато едно момиче преминаваше улицата и аз подходих с фразата “Момиче! Не трябва да се преминава улицата на червена светлина, току-виж някой бутне такава ПРЕЛЕСТ!”. С една дума, пробвайте, най-добрият подход е импровизацията!

Q> Как да се запознаваш в дискотека?

A (Valera Yamshanov):
Всичко зависи от дискотеката и от музиката, която звучи там. Ако постоянно върви само бърза музика, то застанете около момичето и малко потанцувайте, ако не й харесате, тя ще си тргне веднага или почти веднага. Ако продължава да танцува, то всичко е нормално, след известно време може да се наклоните и да зададете невинен въпрос: “Не се ли умори? Да отидем да поседнем в бара?”. Ако не можете да танцувате, то постарайте се все пак да се научите, защото дискотеката, както и да го въртиш си е танцувално мероприятие и на първо място привлича вниманието на млади хора, които могат добре да танцуват. Ако в дискотеката пускат бавна музика, то по-добре е да подходиш тогава. Обикновено момичетата стоят, не си струва да подхождаш към бързащи за някъде (те обикновено имат причини за това), подхождайте с подканващ жест с ръка, дланта нагоре, с лека усмивка “Хайде да танцуваме?”.

Q> Какъв метод е най-ефективен за това, след запознанство в клуба или в дискотеката да вземеш телефона на момичето? Какво и кога е най-добре да се каже, по ваши наблюдения?

A (Michael Cheremisinov):
Към момичето трябва да се подходи на няколко пъти, т.е. не просто дошъл си, запознал си се, поговорил си и веднага да питаш за телефона, а така: подходил си, запознал си се, поговорил си, тръгнал си си; след известно време (през това време ти пак можеш да се запознаваш с други или да мислиш теми за разговор) пак идваш, говориш (но този път ти идваш не като незнайно кой, а вече като познат), отиваш си; пак пауза; третият и още повече, последващите пъти ти подхождаш към нея като към стар познат, и да общуваш вече ще ти е по-леко – тук може и за телефона да попиташ – нима ще откаже на стар познат? При което, когато си тръгваш всеки път, желателно е да се отдалечаваш с такъв вид, че като че ли повече няма да идваш, т.е., желателно е да се сбогуваш – тогава в нея ще възникне (най-вероятно) нещо от типа на чувство на ообида: как така – запознал си се, а не си поискал да продължиш (не си взел телефонът) – това ще понижи нейната значимост в нейните очи, защото те като правило се боготворят – ще я подложиш на съмнение... Разбира се, най-добре от всичко е изобщо да не си тръгваш, така, запознал си се и да изкараш с нея вечерта, но това не винаги е възможно, пък и на нея може да й омръзне – но това вече зависи от конкретния случай.

Телефонът е най-добре да вземеш така: когато ти (като че ли) за последен път си се сбогувал, догонваш я и казваш: “а, да, ами...” при което по-добре е да не питаш за телефона направо, а да изприказваш нещо и повечко от типа: “нима ние с теб никога повече няма да се видим”, “а толкова ми се искаше”, “та ето така...” – всичко, каквото искаш, пак в зависимост от конкретната ситуация и желателно да не обвързваш своята молба с нищо.

A (Valera Yamshanov):
Искам да добавя към написаното по-горе. Телефонът наистина не трябва да се взема направо, по-добре е отначало да натовариш, както пише Миша и като резултат да се опиташ да поканиш момичето някъде.

Например:
- Знеш ли, моят най-добър приятел следващия петък има рожден ден? И какво ще кажеш за това, ако те поканя от негово име, ти ПРИЯТНО ще си изкараш времето с ИНТЕРЕСНИ хора и там непременно ще ти ХАРЕСА?

Тук има два варианта, или тя се съгласява и дава номера на своя телефон, за да позвъните и да се уговорите за среща или отговаря “Не знам”. Друг отговор, т.е. отрицателен, обикновено няма, освен само в случайте когато вие РЯЗКО не сте й харесали и предизвиквате отвращение, но такова нещо рядко се случва. Но дори и в тези случай тя отговаря “Не знам” защото те не искат да обидят никого и никога нищо не казват направо. По-нататък:

- Не знам, трябва да видя как ще съм с времето, каква ще ми е програмата и т.н. (в действителност тя иска просто да помисли).

- Добре. Остави ми твоят телефонен номер, аз ще ти позвъня и ти ще ми кажеш ще дойдеш ли с мен или не?

Налице е илюзията за избор, тя се чувства като стопанка на положението и като свободна да вземе всякакво решение, ето защо обикновено спокойно си дава телефонния номер.

Q> Как да се запознаеш с момиче в Интернет?

A (Philipp Bogatchev) :
Къде могат да се пикапят момичета по просторите на ру.нет:
1) Най-популярното, посещаваното и многолюдно място са Чатовете.

1а) IRC-чатове. Правила на поведение – отначало не се изхвърляй, свикни с обстановката и местообитанието. За никъде не бързай – аз например за съобщения от типа на “Момичта, коя е готова да го поеме в уста?” поставям бан от 14 часа до две седмици, според настроението ми. Най-простото е да се поздравиш в канала със всички, да се държиш с лек брътвеж чувство за хумор. Да си изясниш кой ху е – интересен ще е опитът да се запознаеш в ру.слава с образът Lampochka ;-) Не се страхувай да бъдеш лекичко нахален и да влизаш в частни стаи с въпроси “някъде съм те виждал. Не можеш ли да ми подскажеш къде именно?” – детайлите по ваша преценка. Естествено, че цялата работа става в частните стаи, а не в канала. Веднага нагло да искаш фотография, не те съветвам. И въобще като постоиш няколко седмици, ти сам всичко ще разбереш. Важна особеност. Периодично в различните канали се случват събирания на членовете. Там можеш да се запознаеш с обекта на въжделение значително по-отблизо. Не забравяй за такива важни инструменти като WHOIS, Ip-адрес, чрез www.ripn.ru, от кои собствено град е човека. А за останалото – не си малък.

1б) WWW-чатове. Достойнствата на такива сайтове са голямата разработеност и високата посещаемост. Не се изисква допълнително програмно обезпечение, работи направо от браузера за което собствено и е любим на неразбиращите и необичащи да се ровят в технически подробности жени. Обикновено в чата се намира и цялата информация – например, фотогалерията на участниците значително облегчава търсенето ;). Недостатъци – длъжен си да седиш като таралеж, вторачен в малко прозорче, което се обновява не динамично, а статично – то ест, съобщението не се появява веднага след нописването, а след известно време, което е необходимо на сървъра за да генерира новия html код. Обикновено там няма скролер, така че ако си пропуснал едно съобщение – край – връщане няма. Още минуси – пренатовареност с графика и реклама. А всичко това трябва да го прекарваш през модема си.

2) Запознанства чрез католог на ползвателите на нещо.
Например, www.icqfoto.ru - каталог на ползвателите на ICQ. Почти всички са руснаци, има система за търсене. Но това не означава, че като напишеш писмо, ще те срещнат с отворени обятия – не забравяй да поглежддаш информацията за ползвателите, обикновено там е посочен хоумпейдж, не бъди леннив – виж кой какво.

3) Сайтове за запознанство.
Например, www.fortune.ru, www.kiss.ru, www.virtualflowers.Ru/missingheart. На указаните сървъри има система за търсене – търсене по интересуващите те параметри, като град на живеене, тегло-ръст-възраст. Избираш критерии на търсене и ето ти ги – кандидатурите. Като начало гледай това, което пише тя за себе си – и ако това са перли от сорта на “Младо, привлекателно момиче ще украси домът на осигурен мъж, материалната поддръжка – задължителна”, то това са обикновени проститутки. А защо да плащаш да това, което е твое право по рождение? Вторият подводен камък е типичната реклама. Ако снимката е на потресаваща красавица, а коментарът към нея е “искам ви всички вас, подробности на моята домашна страница” – то това е обикновена препратка, реклама на малък порно-сайт. И така – видял си снимка на нормално момиче, коментарите са ти се сторили разумни – какво по-нататък? Стандартно общуване по мейл или ай-си-кю.

4) просто за забавление да потърсиш име чрез adduser в ICQ.

5) Да пообиколиш хоумпейдж-и – само, че е много трудно да намериш това, което ти трябва L

Методика – отиваш в Рамблер, пишеш в реда за търсене “Студентка” и давай :-). Но това вече дявол го знае какво ще се получи.
Общо за всички случаи: не си струва дълго да се мотаеш. След като се установят топли отношения – “Ненатрапливо така, покани на чашка кафе.” Но не в къщи ;-). Въпреки, че това много зависи доколко си я разработил – случвало ми се е и това, да се срещнем и целенасочено да потеглим към къщи. Всичко става. Но бъди внимателен.

Q> Забелязах, че всички шаблони са ефективни при едно условие: вие трябва да сте уверени в себе си хора. Може би някой ще разкаже как да придобиеш увереност?

A (Valera Yamshanov):

1. Има много добър начин, ако не ме лъже паметта го беше измислил Илич (светла му памет) J, той се състои в това, че е необходимо да се запознаеш с всички момичета на улицата. Разбирам, че е тежко, но тогава се постарайте да подходите към всички, които ви харесват. Първите пет пъти ще ви бъде трудно, стотния път ще го правите автоматично. В общуването има много шаблони и следващия път ще ви се наложи просто да ги повторите.

2. За някои е много тежко да се пресилят, ето защо можете да опитате като начало общуване с близки ви хора от противоположния пол, или просто познати. Към настоящия момент аз често общувам със своите бивши съученички и съм длъжен да кажа, че няма такива теми, които не бихме обсъдили, от друга страна е много интересно да се опиташ да разбереш причината за твоя провал. С една дума – помнете, че общуването с жените винаги носи полза като опит, каквато и да е тя (даже и 50-годишна). Различни сме ние с тях! J

3. Тук много се говори за уважението към самите момичета, за красивите думи (преди всичко самите жени в този форум). Съветвам да си спомните това, което казваше Панкратов-Черни в Нофелет (тук някой вече го беше цитирал) – “Те толкова пъти не са ми идвали на среща, така че до век и веков не могат да ми се отплатят”. Ето защо се и отнасяй към тях по-просто и по-независимо. Това ще помогне да изгладиш горчивината от поражението. Отсвирила те е – занчи самата тя е глупачка. J

4. Четейки този форум, човек може да остане с убеждението, че на улицата са се събрали някакви интелектуалци, които непрекъснато похождат към момичетата с някакви премислени шаблони. В действителност това далеч не е така. Много рядко на момичето му се налага да се срещне с нещо оригинално. И помнете, че понякога не думите са важни, а оригиналните действия.

5. И последно, как да се сдобиете с признание на самия себе си: изберете си момиче, от вида на която просто дъхът ви спира и се опитайте да се запознаете. Само че пак, по-добре е преди това да промислите ситуация, където ще ви се наложи малко да говорите, в противен случай видът на заекваш млад човек в най-добрият случай ще предизвика усмивка, в най-лошият – неприязън. След това, макар че е възможно и да не успеете, да подходите към всички останали ще ви бъде много по-лесно.

A (Boris V.Kharitonov):
Всичко е гениално просто: отиваш в центъра, купуваш кутия шоколадови бонбончета и раздаваш на по бонбонче (с) на който искаш, независимо от пола. При което си постави за задача не само да връчиш бонбонче, но и да кажеш няколко думи – на момичетата комплимент, на мъжете – каквото искате, дори и за времето. Може дори и гатанки да задавате на момичетата. Тук може да потренирате на автопилот за установяване на рапорт. ИМХО, това сне само ще ви помогне да се избавите от комплексите и да се потренирате, но и значитерлно опростява този процес, т.к. в крайна сметка на вас нищо не ви трябва от тези хора. Като доъплнителен бонус ви се предоставя рядката възможност в случай на неуспех, тихичко да кажете: “ами остани си като глупачка, без подарък”;)))

Q> Как да вземеш телефона, ако момичетата са две?

A (Sergey Ogurtsov):
За да можеш с лекота да взамаш телефон, когато момичетата са две, трябва да го вземеш НЕ в контекста на любовно-сексуалните отношения, а в контекста на приятелските, дружествени отношения. Ще опитам да обясня!

ГЛУПАВО е да говориш: “Ох, вие и двете ми харесвате, искам да се срещна с вас, да се поразходим, да завържем роман”. НЯМА ДА ГО ОЦЕНЯТ!!!

СТРУВА си да говориш: “Момичета, хайде да се срещнем, заедно ще си изкараме весело. Извън града ще излезем или още нещо ще измислим, приятелите ми ще дойдат, за да стане по-весело. Оставете телефони за връзка.”

Е, тук вече е разбираемо какво да правиш ако телефонът си остави само една от тях (макар че подобно нещо аз практически не съм виждал!)

Тогава:

1. Казваш на втората: “Ами ти? Ами ако твоята приятелка не си е вкъщи, още повече, че на мен ще ми е интересно да разбера именно ТВОЕТО мнение...” (Blah-blah- blah.)

2. В краен случай, можеш да заведеш момичетата другаде – там вече ще имаш повече време да обработиш втората.

Q> Запознах се с момиче, взех телефона. Но ето в какво е въпросът: След колко време да й позвъня?

A (Sergey Ogurtsov):

ТРЯБВА ДА СЕ ЗВЪНИ:
1. Ако не си й харесал особено и не си направил някакво особено впечатление, след няколко дни. И ето защо:

а) остави я да си почине от себе си, не се напрягай излишно... Ако има макар и малко недоволство от теб, то ти можеш лекичко да го усилиш, когато твърде рязко влезеш в живота й. Теб на първо време не трябва да те има твърде много!

б) ако ти си взел телефона с принуда (а това за теб е характерно), тя може просто да се раздразни, нещо от сорта на “Този урод отново се натрапва!”

в) неприятното се забравя все пак по-бързо от приятното, така че нека тя преспи няколко нощи преди ти отново да се появиш.

г) никога ли не си забелязвал как се променят представите за нещата след сън? тъй като често се получава така, че след сън, нещо за дълго време става част от твоя живот. Това е вече преживяно, това е вече ТВОЕ. И такова отношение към теб изобщо няма да ти попречи.

2. Ако видиш, че ти си й харесал при запознанство, то звъниш след 5-7 дни. Тук, към точки 1 а...г се добавя ето кое:

а) ако ти си й харесал, то тя започва да мисли за теб, да премисля дали ще й позвъниш или не. А това вече е добро начало! Колкото повече тя мисли за теб – толкова по-лесно й става в теб да се влюби!

б) когато ти все пак й позвъниш, то тя е достатъчно щастлива, че ти все пак си позвънил и това ни е под ръка.

Q> За какво може да се разговаря с момиче? Ами, например, запознал съм се с нея, а в чантата си нямам нищо, освен компютри и метал музика?

A (Alexandr Larionov):
За живота, за хората и за отношението към тях, за това какво е ценно за теб, за това какво харесваш в жените или тя – в младите хора, за любовта, накрая. Или опитай да завържеш разговор за за това какво й е интересно (например нещо, което има отношение към професията й) – по-нататък само слушай и одобрително кимай с глава... това ти остава ;). Може случка от живота да разкажеш, виц, но не пошъл; накрая, разкажи й какво на самият теб ти е интересно в компютрите, но без технически или ситуационни детайли – просто поразсъждавай... Т.е., не трябав да описваш сценария на любимата си игра или да разказваш колко дълго си играл на нея, или от какво се състои компютъра. Вместо това – малко философия, но в мярка...

По отношение на музиката – също поразсъждавай малко. Може и за стиловете и за направленията да й разкажеш, ако ти сам имаш представа от това, за товма защо ти харесва един стил повече от друг, историйка за някой музикант, която може да й е любопитна... Ако ти самият умееш да свириш на нещо, и има и възможност и желание да демонстрираш това свое умение – дерзай! ;)

Твърде дълго недей зацикля на една и съща тема... След пауза в разговора, когато започва да ти се струва, че по предходната тема вече всичко е казано – просто смени темата... Поне на времето обърни внимание... ;) Но пак, недей прекалява с баналностите... Като поговориш сам, й остави време да се изкаже тя, за да не създадеш впечатление, че обожаваш монолози...

И най-важното – разбери, че тя е същият човек, само че с малко по-различен начин на мислене... Опитай се да прочувстваш този начин на мислене (именно да го прочувстваш, защото да го разбереш едва ли ще се получи ;-) по всеки достъпен за теб начин; оцени го (в смисъл, разбери неговата ценност) и въпросите “за какво да говорим” просто няма да възникват... ИМХО, причината за подобни въпроси е в това, че човека понякога не вижда в момичето личността...

Ключеви думи в общуването: Дом, Родители, Училище, Университет, Смърт, Любов, Секс, Правда, Истина, Лъжа, Вярност, Красота, Изкуство, Пари, Чудо и др.

Q> Тя по някаква причина не иска да разказва за себе си L Може би неправилно питам?

A (Sergey Ogurtsov):
Ако момичето е до 18 години, може да се постъпи елементарно: да й разкажеш за последния рожден ден/купон. Болшинството малолетни глупачки развързват езика си и понасят цял поток бръщолевения за това как са пили шампанско и как някой се е нарязал. За тях това е яко.
Ако тя не иска да разкаже за своите увлечения, ти разкажи за своите (изброй колкото се може повече). Ако ти разбереш, че нещо се засича с нейното хоби – копай тук!
И още един куп методи в същия дух. Кажи нещо глупаво, с което тя няма да се съгласи. Преведи спора в нейно обяснение.

Q> При общуването с момичета към които не изпитвам дълбоки чувства, аз мога нормално да се шегувам и да се веселя и да ги товаря и да ме товарят. Но само да заговоря момиче, която съвсем не ми е неравнодушна, то аз изпадам в състояние на кататонически ступор и се превръщам в широка дъска от дъб, която стои на пейката и да разговаря и да се шегува не умее по принцип. Как да го поправя това?

A (Irina Bakhvalova):
Основната грешка е в това ИМХО, че Вие изначално поставяте пред себе си цел, с което повишавате значимостта на отношенията за себе си и попадате в зависимост от действията (желанията, оценките... ) на момичето.

Втората грешка е в това, че Вие придавате излишна значимост за пикапа (близките отношения) на някое качество (черта). Дори и Вие да не притежавате това определено качество, то съвсем не е необходимо да си мислите, че това качество е също толкова значимо за момичето – тя може да има съвсем различни критерии за оценка. ;)

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ

1) Намали значимостта на отношенията за себе си.

а) Не си поставяйте глобални цели, а получавайте удоволствие от процеса (мини-целите поставяйте като изхождате от възможностите/желанията на момичето).

б) Безпокойството, свързано със страха от провал може да се намали, ако мислено пренесете ситуацията в миналото (прочувствайте, че най-накрая вашите отношения вече е изживян) [Нали нямате намерение да се сввързвате с това момиче за цял живот? ;)] и повече не мислете за това).

в) Играйте, играйте сериозно, но не себе си а Друг! Не Вие се запознавате с момичето, а някой си тип, чиято роля Вие играете (Джентълмен, Дон Жуан, Поручик Ржевски, Последният Девственик... колкото повече, толкова по-добре). Анализирайте неговите победи и загуби, а положителния опит оставете за дебе си и помнете, че добрият актьор не е нито лицемер, нито хамелеон. Заставете се, опитайте “на сухо”, а ако много ви трябва зрител, то помолете приятеля си. Вземете под внимание съветите на С.М. :)

г) Повярвайте в успеха си (от мотивацията много неща зависят).

2) Понижи значимостта на тази черта.

а) Проанализирайте (чувствата в този момент оставете настрана J ) толкова ли тя е важна за вас (може да вземете за пример вашите щастливи познати).

б) Помнете, че обичат “въпреки”, а не “заради нещо”. J

в) Опитайте се (неявно!) да изясните значимостта на тази черта за момичето (но помнете, че всички момичета имат представата “идеалния” мъж, а обичат обикновените мъже, които съвсем не приличат на идеала J ). Ако това не Ви е достатъчно, то ненатрапливо поговорете с нея за това и наблюдавайте реакцията й ;)

г) А нужно ли Ви е изобщо момиче, което ще обича не Вас, а Вашият имидж, който обладава тази черта, дори и да е много симпатичен? ;)

д) Компенсирайте я с други свои “положителни” черти, а тази я развивайте, ако е чак толкова принципна за Вас.

3) Учете се да управлявате своите емоции. Оказва се, че това е възможно и изобщо не е лицемерно. Необходимо е просто да застанете на правилната гледна точка. J Да, и никакво чувство не трябва да изпитвате постоянно. Количеството пикапи преминава в качество: изработва се привичка, значимостта се снижава и безпокойството изчезва.

A (Evgen Slesarev):

4) Научете се да моделирате развитието на събитията преди тези събития да станат. Защо да се отказваш от това, което искаш, ако причината е единствено в липсата на положителен жизнен опит. Съществуват ли хора, които могат с лекота да правят това, което е толкова трудно за вас? Разбира се, да! Но винаги ли са го можели те това? Не. На вас ви е трудно да подходите към човек и да започнете разговор, да го продължите и т.н. Не ви достига увереност, вашето въображение не е чак толкова спонтанно и то ви подвежда в най-смелите и отговорни моменти, нещо ви пречи? Ако това е така, то тогава си струва да се опитате преживеете трудна за вас ситуация мислено, с други думи, да конструирате модел на своето поведение. Във вашата глава вече има някакъв образ на събитията, някаква последователност на действията. Нещо подобно на схемата: Подходих – Заговарям – Продължавам общуването – Трансформирам общуването в друга форма - ... Спрете се там, където започват трудностите за вас. Проанализирайте защо те възникват и си представете своето поведение и развитието на събитията вече без тях. Проиграйте тази ситуация и ответната реакция на своето поведение по различни начини, т.е., не се спирайте на едно нещо, дотогава, докато това напълно не ви удовлетвори, докато вие с увереност не можете да кажете: Да, това е, което ми е нужно и аз разгледах всички възможни варианти. Запомнете този така установен модел на поведение. Запомнете тези чувства, образи, звуци, които вие сте изпитвали при това – това ще ви помогне да действате в съответствие с модела. Направете същото и с останалите етапи, които предизвикват трудност у вас. След като се окажете в края на вашата схема, може да се смята, че моделирането е приключило.

Когато вие вече имате модел, можете да го разглеждате като план на действие, като шаблон – може да го наречете както искате. И действайте по набелязания план. Вашият модел трябва да съдържа не само положителните страни от общуването, но и отрицателните фактори. Ако вие проиграете ситуацията с отказ преди да получите отказ – то това ще ви даде възможност да реагирате по начина по който сте набелязали в своя модел.