Научи се да се запознаваш красиво!

 
  

Метод

Една много любима и уважаема от мен особа ми подари книга, подчертавайки в нея някои особено интересни места. Аз нямам куче, пък и се имаше предвид съвсем друго същество. Желаещите могат да опростят възприемането на по-долу приведените истини, правейки контекстна замяна на думата “куче” с думата “момиче” или “момче” по вкус. И така:

Дресировка на куче. Избор на порода, проблеми на поведението, профилактика на заболявания.

Предисловие.

1. Аз съм твърдо убеден, че кучетата предпочитат дресировката. Дресировката прави техния живот по-уравновесен и по-целеустремен, те стават по-целеустремени за живот в човешкото общество, което толкова цени послушните кучета.

2. Кучето с неправилно поведение е отражение на неспособността на стопанина да общува с него.

Глава 1. Защо вашето куче се държи лошо.

1. Поведението на кучето зависи от това доколко строго неговия стопанин се държи с него. То до голяма степен е управлявано от природни инстинкти, които то е наследило от дивите си предци.

2. Хората се стремят да избавят кучето от такива качества като скитничество и страх, за да може кучетата да предпочитат да остават близо до къщата.

3. Като водач вие носите отговорност за тези команди, които давате на кучето и които то може да изтълкува невярно, ако вие днес искате от него едно, а утре – напълно противоположното. Ако вие сте непоследователни при дресирането на кучето, вашия любимец ще сметне, че вие губите силата си на водач и че то може да ви надделее.

4. За да може вашето куче да бъде прието в обществото, то трябва да бъде възпитано.

5. Осигурете му любов, чрез своето превъзходство и дисциплина и вие със сигурност ще станете най-добрия приятел на вашето куче.

Глава 2. Първи крачки към това вашето куче да стане послушно.

1. Кучетата имат много добра памет.

2. Обръщайте се към кучето с едносложни и прости думи, а не с дълги изречения, тогава то ще се научи да ви разбира лесно и бързо.

3. Вие винаги трябва да показвате последствията от всяко поведение, което култивирате в кучето, защото това, което в началото ви се е струвало забавно и весело, може да стане сериозна пречка за неговото възпитание.

4. На всички кучето им трябва каишка като атрибут на възпитание

5. За да обучите кучето, вие трябва да изръмжите думата “Фу!” именно в този момент, когато то прави това, което вие смятате за нередно. Когато кучето престане да прави това, просто го погалете и го похвалете.

6. Продължавайте да редувате забраната с похвала, до тогава, докато кучето не се научи да ви разбира.

7. Ако вие изберете точния момент, бъдете непреклонни и усърдни в обучението на кучето, успехът ви е сигурен.

8. Да спрете вашето куче в момент на неподходящо действие не е чак толкова просто. Един от начините да решите този проблем е да подготвите ситуация, която ще подбуди вашето куче към действие, в същото това време, когато вие ще присъствате там.

9. А още по-добре ще е, ако можете да се скриете някъде и да наблюдавате какво ще направи вашето куче, когато вие няма да сте там, за да може да се научи да се държи правилно във ваше отсъствие. Изскачайте от своето скривалище и наказвайте своето куче хващайки го на “местопрестъплението”. След нееднократно повторение на тази процедура, кучето ще повярва, че може да понесе наказание дори в този случай, когато на него му се струва, че ви няма наблизо.

Глава 3. Болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува.

1. Много важно правило е да изберете кученце, ако искате възрастното куче да ви слуша и лесно да се подава на дресировка. Кучето с лош характер може да причини главоболие на своя стопанин.

2. Вашата първа крачка при избора на кутре трябва да избор на известен дресьор на кучета.

3. Разбира се, вашия нов четириног приятел не е задължително да бъде кутре, ваш обожаван любимец може да стане и по-възрастно куче.

4. Опитайте се по възможност да разберете повече за неговото минало.

5. Предпазете се от това да правите избор основан само на емоции.

6. Ако имате вече едно куче и мислите да си вземете друго, за предпочитане е да си вземете мъжкар, ако имате кучка.

7. Психиката на кучетата не е сложна.

8. Кучетата нямат аналитично мислене както ние. Кучето не може да разбере, че то е по-силно от нас. Ако се сети, то това ще е случайно.

Глава 4. Проблеми в поведението на кучетата.

1. С агресивно куче не е лесно да се разбереш, а понякога дори е опасно да бъдете с него. Вие трябва да дадете на своето куче да разбере, че не се каните да търпите агресивно поведение. Бъдете търпеливи и ще заслужите уважението на своето куче. Само тогава можете да се постараете да го избавите от този му глупав навик. Обаче, ако този проблем се окаже трудно разрешим, не подлагайте на опасност нито себе си, нито своето куче. Повикайте специалист.

2. Разбира се, има и други фактори, предизвикващи разрушително поведение, такива като скука, стрес, безцелно съществуване.

3. До сега няма доказателства, че кучетата страдат от шизофрения.

4. Недостатъчната увереност в себе си е още един фактор, който може да накара кучето да прояви боязливост.

5. Боязливите кучета може би са понесли травма в ранна възраст, а може и да се случи така, че към него лошо да се е отнесъл лошо непознат човек или друго куче.

6. На вас ще ви се наложи отново и отново да връщате кучето към това, което го нервира. Това малко ще помогне и лекичко ще промени поведението на кучето.

7. Кучетата основно мислят за две неща – храна и секс.

8. Идеалната ситуация – да си вземете две кучета. В този случай кучето ще има компания, когато ние дълго време сме на училище, в офиса или в супермаркета.

5. Как да облекчите живота на вашето куче.

5.1. Запомнете – когато взимате вашето куче за пръв път в кола, задължително дръжте на неговото добро поведение още от самото начало.

5.2. Опитайте да поседите с него в колата, паркирана на стоянка и вратите да са отворени.

Ето така! Голямо благодаря на моята ненагледна капризуля... .... и Дени Уилсън едновременно.

P.S. И не забравяйте, че: неопитните и обичащи кучетата хора също стават, но тяхната любов към кучетата не е достатъчна, за да могат добре да дресират кучето и правилно да се грижат за него.

Основи на НЛП
Оперативна
  Проблемът за разликата във възрастта 
  Игри, основани на методиката Близо-Далеч
  Запознанство в интернет (сближаване)
  Приложна информация
  Метод
  За личността в пикапа
  Психодинамика за нуждите на Пикапа.
Въведение в Автоматичното поведение и преки пътеки към мозъка
Рутини
BoyFriend Destroyer
Шаблони