Научи се да се запознаваш красиво!

 
  

Въведение в Автоматичното поведение и преки пътеки към мозъка

Като за начало, позволи ми да те питам един въпрос - и искам да ми отговориш БЪРЗО.

Винаги правя подобни мисловни упражнения преди да започна със сериозните неща.

И така... Колко пръста на ръцете има човек? Добре.
А на десет ръце?

Ако си като повечето хора (и да не си - пак може да бъдеш манипулиран), отговорите винаги ще бъдат "десет" и "сто", първия отговор е напълно правилен, а втория - напълно грешен.

Това, което се случи е пряка пътека, една от простите, наречена условност по асоциация.

Един човек - десет пръста на ръцете. Десет ръце...

И тогава някакав хитър задник дойде и направи капан.

Ако си запознат с НЛП, може да забележиш, че сме поставили и използвали на момента една котва.

Но не е нужно да разбираш от НЛП, за да четеш този текст.

И все пак, къде е манипулацията?

Помисли си за Кока-Кола.

Какво пие красив млад мъж (момиче)? Какво? Мляко? Я се разкарай!

Има няколко типа преки пътеки към мозъка, някои от тях могат да бъдат създадени (показваме клип където млади хора пият кола и се забавляват), докато други са си вече там. В мозъка ти. Инсталирани от нашето общество и готови да бъдат използвани. Пример?

Примерът, който следва, е илюстрация на така нареченото правило за отплащане. Начинът, по който работи това правило е "Ако някой ти направи услуга, ти му дължиш услуга в замяна".

Това е "преинсталирано" правило, което означава че си го научил като дете.

Нещо като "Винаги връщай услугите или хората няма да те харесват".

Много силно вярване, никой не го поставя под въпрос. Разбира се, това може да се използва за манипулация на хора. Пробвал ли си безплатна мостра в супермаркета? Пробвал си? Чакай малко! Този човек, просто така, ти е дал нещо без пари - това може да се брои за услуга! Какво можеш да направиш в замяна?

Можеш да си купиш кутия от нещото, което продава. Сега сравни това:

"Искате ли да си купите от тези овесени ядки със завишена цена?"

с това:

"Бихте ли пробвали тази безплатна мостра?"(Не е учтиво да откажеш,нали?)

И тогава - "Искате ли да си купите една?"(Казвайки "не" ти отказваш да му върнеш услугата).

Между другото в "правилото" не се споменава размера на услугата. Трябва ли да му отвърна със същото количество "добро"? Не е задължително. Така че е възможно да се направи малка услуга и да се иска голяма услуга в замяна. Точно като това:

Здравейте, бих искал да ви подаря това цвете от нашето местно Кришна Общество.
- Мерси, не искам...
- Не, Не, моля ви - това е за вас.
- Добре... Мерси...
- Бихте ли обмислили да направите малко дарение...

Или това
"Нека ви помогна с чантата ви"...

Или това
"Посветих целия си живот на теб"...(сега ми дължиш голяма услуга).

Има една много важна разлика между тази техника и техниките, свързани с НЛП и хипноза.
От една добра хипнотична техника има полза, ако включва "трикове" като "отплащането", но не е нужно да разбираш от НЛП и хипноза, за да използваш описаната по-горе манипулативна техника. Помага, но не е задължително.

Вероятно една метафора може да помогне.

Представи си, че си хипнотизатор и трябва да направиш обекта си неподвижен, гледащ право напред, нереагиращ на други звуци в стаята, с изключение на твоя глас. Можеш да използваш заучени "техники на прекъсване", разговорни трансови техники, задълбочаване, създаване на рапорт... Това може да проработи, може и да не.

Но ако знаеш, че субектът ти е военен, всичко, което трябва да направиш е да се облечеш като генерал(от същата армия), да влезеш в стаята и да кажеш МИРНО!

Какво още? Нека направим един хипнотичен трик, наречен "левитация на ръката". Можеш да започнеш с "затваряш очите и усещаш балон пълен с лек въздух, закачен за китката на ръката", или можеш просто да попиташ "колко е часа". И ръката на човека ще тръгне нагоре. Какво? Не се ли случи в момента? Това е трик? Да, трик е. Трик. Манипулация.

Не е необходимо да изграждаш определени типове реакции. Те вече са там.

И те са много по-силни, отколкото си предсавяш...

Добре, вече сигурно знаеш защо наричам тези типове поведение "автоматични". Но какво общо има това с преките пътеки?

Ако използвах НЛП терминология, щях сега да говоря за генерализация, изпускане и изопачаване, но понеже обещах да я избягвам, нека погледнем начина, по който мислим.

Светът е много сложно място. Няма начин винаги да помним всичките фактори, от които се нуждаем.

Помисли си за карането на кола.

Спомняш ли си, че докато си се учил да управляваш това нещо, е трябвало да внимаваш за всичко? А сега - просто го правиш. Как? С използването на преки пътеки.
Вместо "като видиш зелена светлина, намали, огледай се, стартирай колата и внимателно пресечи кръстовището" просто ползваш "като видиш зелено - тръгвай".

Пряка пътека, която върши работа през повечето време - докато някой не мине на червено и не ти удари колата.

Сега, като четеш статия във вестника, как решаваш дали е истина или не? Ходиш ли до библиотеката - всеки път - да проучиш темата? Не, ти отново използваш преки пътеки.

Примерно, ако видя статия за стоковата борса, написана лично от Уорън Бъфей (считан е за най-добрия инвеститор на стоковата борса в САЩ б.пр), най-вероятно ще й повярвам повече, отколкото ако авторът беше председател на местния клуб за фолклорна музика Пряка Пътека.

И сега идва важната част - ние обикновено не осъзнаваме, че използваме преки пътеки. Просто го правим.

Автоматично. Без да мислим. Разбира се, това ни прави уязвими.

Не ме разбирайте погрешно. Ние се нуждаем от преки пътеки. Те са много ценни. Помагат ни да взимаме решения бързо и с минимални усилия.

Преди същите тези преки пътеки да бъдат използвани в рекламите...

Примерно, знаеш какво значи думата "Разпродажба", нали? Слагаш този надпис пред магазина и клиентите знаят, че са дошли на подходящото място за страшно изгодна сделка.

Нека да експериментираме! Да поставим знака (както правят по вестниците, когато става въпрос за продажба на застраховки-живот) и да ПОВИШИМ цените. Хората пак ще идват!

Пробвай го. Пообиколи за да добиеш представа колко струва една застраховка-живот и сравни това с офертите "страхотна цена ограничено време (great price limited time)" във вестника.

Може да разбереш, че истинското значение на "great" е "много голям"...

Обаче трикът все пак работи.

Един мой приятел има магазин. По едно време продаваше обувки - доста посредтвени обувки, да бъда честен. Той искаше пари, така че сложи надценка 40%. Не проработи. Тогава я направи 400%.

И познайте какво? Продаде всички обувки за един ден (и после трябваше да върне парите за повечето, но това е друга история).

Преките пътеки са навсякъде - затова са и толкова важни. Статистиката показва, че по-добре изглеждащите хора получават по-малки присъди в съда - така че е добра идея да знаеш това и да се бръснеш и да носиш хубав костюм. Съдята няма време да те опознава по-добре, така че - несъзнателно - тоя ползва пряка пътека (красивите хора са по-добри).

Продавачът ще ти продаде повече (боклуци) ако ги представи по определен начин и в определен ред.

Един политик (мъж) би бил по-успешен, ако е по-висок...

Това е един цял нов свят - нов за повечето хора...

Има няколко групи мозъчни преки пътеки, и безкрай вариации и комбинации между тях. Хората са готови да умрат за тях - и това не е метафора. Те биха отишли на война, биха взели отрова, биха си избрали професия - тази, която мразят... Те дори биха направили катастрофа с кола - без да осъзнават че повтарят сценария, описан във вчерашния вестник...

Но най-вече биха загубили време и пари... Затова - научи се сега как да избягваш капаните на преките пътеки на автоматичното поведение, или - как да създадеш някои по-прецизни пътеки и да продаваш Понтиаци... или хранителни стоки, или книги в интернет, все е тая...

Основи на НЛП
Оперативна
  Проблемът за разликата във възрастта 
  Игри, основани на методиката Близо-Далеч
  Запознанство в интернет (сближаване)
  Приложна информация
  Метод
  За личността в пикапа
  Психодинамика за нуждите на Пикапа.
Въведение в Автоматичното поведение и преки пътеки към мозъка
Рутини
BoyFriend Destroyer
Шаблони