Научи се да се запознаваш красиво!

 
  

NLP – Какво, Защо и Какво от това?

Хайде да поговорим на една достатъчно гъделичкаща тема – използването на НЛП. НЛП – това е Невро-Лингвистично Програмиране или както се шегуват в моя център – Научи се да се Любуваш на Проблемите.

Малко история

НЛП се развива достатъчно продължително време – може да се каже, че винаги. Реално тази школа е била обособена и оформена през 70-те години от няколко души, най-известните от които са Р. Бендлер и Д. Гриндер (БиГ), Дилтс, Делозие. НЛП се кристализира от три школи, най-известната от които е школата или по-точно, метода на психотерапия на Милтън Ериксон (Ериксонова хипноза). Вторият метод е груповата терапия на Вирджиния Сатир, третият – Гещалт-терапията, разработена от великият теоретик Фриц Перлз. По-подробно за тези школи вие можете да прочетете в литературата, твърде дълго време ще отнеме да преразказвам ученията. Окончателно НЛП се формира в края на 70-те с появяването на “Новият код НЛП”. Това е, собствено, всичко.

Цели на НЛП

НЛП учи на много неща. Но трите кита на които се гради НЛП си остават непроменени. Тези китове са – Резултат, Сензорна Чувствителност, Гъвкавост. НЛП развива именно тези качества с помощта на многобройни тренировки. И може с увереност да се каже, че НЛПерецът е човек, който по-добре слуша, вижда и чувства, умее да постига поставените цели и е гъвкав в общуването си с хората. Това е базата на която могат да се надграждат много други техники, например изграждането на стратегии, в частност стратегиите на успешните психоаналитици, да се изучава моделирането. Това означава, че от всеки човек може да се свали стратегия на поведение и да се интегрира в себе си. Нищо сложно. Ако погледнем отвътре, но при повърхностен поглед може да ти се стори, че да отучиш човека да пуши за половин часа – това си е шарлатанство.

Митове

Хората се страхуват от неизвестното и никой няма да спори с това. И ако обикновения посетител прелисти в “Дома на книгата” нещо от типа на “Навеждане на конфуциански транс” или “Шаблони на хипнотичните техники на Милтън Ериксон” – то с голяма вероятност може да кажем, че от такава информация би му литнал покрива. Не по-малка роля имат многобройните преразкази (помните ли, като във вица за пияния Пушкин?). В крайна сметка до поредния посетител може да стигне образа на сатанинска секта, която за да прилага техниките на НЛП принася кървави жертви от девственици, получени от съвокупляване с чакал в шест часа сутринта на шести юни. Глупости ли? Четете “Мегаполис-Експрес”, съветвам ви.

Шарлатани

Колко е сладък забранения плод: за обучение в НЛП трябва да владеете безупречно всички техники, плюс преминаване на базовия и специализирани курсове. За това, практически е нужно достатъчно дълго време (някой-друг месец за базовия курс, година практика, година-две за майстор, година за треньор, плюс няколко години практика). А сега помислете върху това каква квалификация може да получите за половин година. Разбира се, за това време можете да научите достатъчно много, но да се научите да го прилагате грамотно – не. За това е необходима практика, практика и пак практика. Сега отворете който и да е вестник от типа на “Тайната власт”. На първа страница ще намерите обява от “единствения верен, 1100000% гарантиращ получаването на резултат, център”, който се занимава с черна, бяла, сива, малинова, оранжева магия, вуду, целителство, ясновидство, рейки, проникване във вашата менталност и извличане на лошата карма от вашите портфейли. Струва ли си да се учудваме, ако те се заемат още и да ви научат на НЛП? На територията на Русия действат не чак толкова голям брой центрове по обучение в НЛП. В Москва те са около десет плюс-минус (не съм се занимавал с точни сметки). Всеки център се занимава със своето, но ако в центъра освен НЛП и психология се занимават с още няколко десетки различни неща – то това не е мястото, където могат да ви преподадат нещо. В нормалните центрове се занимават само с едно – провеждат тренинги от различна степен, може би консултиране и персонална помощ. Но всичко това в крайна сметка е основано върху психологията, т.е. е ясен научен подход. Всички центрове трябва да преподават минимум три-четири курса НЛП от различни степени и да издават сертификати.

Екологичност

Помня как много отдавна се бях увлякъл по езотерика... Младостта мина, но един урок запомних за цял живот. Аз помня как един мой приятел на моят въпрос “А това какво е – черно или бяло?” ми каза следното: Ето представи си – на земята лежи меч. Най-обикновено парче стомана с простичка дръжка. Лежи си той и това е. Та така – какъв е цвета на меча – черен или бял?” Аз нещо изплямпах за целта на ползване. И се оказах прав – оръжието не може да има някакъв цвят, може да има цвят само неговия собственик. В НЛП такава ситуация е просто техника – като техниката на бокса, например. Как да я използваш решаваш ти само ти, отговорността за твоите постъпки е твоя и само твоя. Това е и принципа на екологичността – мисли за това как това ще се отрази на твоя партньор, трябва ли му твоето вмешателство? Няма нищо чудно в това, че измежду НЛПерците се срещат хора при които понятието екологичност дотолкова се различава от това, което влагат в него другите хора. Това си е тяхна лична работа, но не трябва на примера на един-двама-десет души да се правят прибързани изводи за всички хора, които използват НЛП.

Резултати

След обучението в НЛП на средно ниво (като пример – курса НЛП-Практик, продължителност от една до две години) ти се обучаваш на определени навици. В общи линии тези навици са насочени към измения в теб, а не наоколните. В частност, ти можеш да преодолееш своите комплекси, своите страхове, да свалиш преживяванията за определена некомфортна ситуация, които са те притеснявали в живота. То ест, да направиш живота си по-прост. Останалите техники са насочени към това да направиш своите идеи достъпни за другия. Ти можеш да говориш с всеки отделно взет човек, да определяш дали той говори истината или лъже, точно да знаеш какво той има предвид. И което е най-смешното – няма никакво кодиране или зомбиране.
Обидно е, нали?

Обучение

НЛП не е някакво тайно знание и книги за НЛП в Москва са достъпни практически във всеки голям магазин. Наистина, обикновено са поместени в раздел психология. Ти можеш свободно да си купиш тези книги и да се опиташ да изучиш какво е написано в тях. И аз практически ти гарантирам, че ти ще научиш думи, а не техники. Защо? Защото целият процес на изучаване на НЛП се състои в получаването на обратна връзка от тази група с която ти работиш, от тези хора на които ти се опитваш да приложиш техниките и от твоите треньори, които те учат. Това не влиза в комплект към книгата. Ето защо аз настоявам за това, че НЛП е нужно да се учи на курсове. Разбира се, че някои отделно взети методики могат да се научат и без курсове по НЛП. Например техниката на поставянето на цел, рефрейминг, тристепенното описание и някои други.

Изводи

НЛП е достъпно за абсолютно всички и след сравнително недълга практика. НЛП е най-добре да се изучава в групи, а не по книжки. При грамотно използване НЛП не причинява никаква вреда на околните. Изучавайки НЛП ти правиш живота си по-лесен. От друга страна не всеки може да намери в себе си ресурси да стане сертифициран НЛП-Практик. Имат се предвид не материални ресурси, а психологически, например, отговорност.


© Philipp "MAnkubus" Bogachev, ноември 2000 - февруари 2001 година, специално за проекта www.lover.ru

Основи на НЛП
  Калибровка
  NLP – Какво, Защо и Какво от това?
  Рапорт
  Техника за пренасяне на влюбеността
Оперативна
BoyFriend Destroyers
Шаблони