Научи се да се запознаваш красиво!

 
  

Условията на добре формулирания резултат.

Или ходене по рамките на целта в отделно взет пример. Всички долу следващи примери са строго обосновани и подхранени от гледна точка на НЛП, пък и това си е НЛП чиста проба – много по-просто е да променяш себе си, отколкото околните.

Дадено е: Ти. Тя. “Аз я искам”. Като че ли има цел, но като че ли няма. Хайде да бъдем наясно по всички пунктове, КАК да я получиш, как да ФОРМУЛИРАШ твоята цел.

Добре формулирания резултат.

(0) Увереност в себе си.
Ти уверен ли си в това, което правиш? Уверен ли си, че я искаш? Уверен ли си? Наистина ли? Тогава преминаваме по-нататък. Ако не си уверен, то не си струва изобщо да подхващаме и приказка за това.

(1) Позитивност на целта
Целта трябва да бъде позитивна за теб. Т.е. във формулиравката на целта не трябва да има логически отрицания НЕ, НИТО, НИКОГА и така нататък. Пример: “Аз искам да преспя с това момиче!”

(2) Собствена отговорност

Готов ли съм да поема отговорността за случващото се?

(3) сегашно време
И формулирай целта си в настояще време. Пример: “Аз спя с тази жена”. Желателно е да не се употребяват думите вече, мога и други подобни. Помотай на езика си тази фраза, обърни внимание на твоите усещания.

(4) Контекст на целта
Определи контекста на твоята цел. КЪДЕ ще я достигнеш, КОГА ще я достигнеш, КОЛКО ЧЕСТО ще повтаряш резултата. Пример: “Аз ще спя с това момиче в моята квартира за първи път ще го направя на осми март и ще го повтарям толкова често, колкото ми позволи моята ерекция”.

(5) Екология на целта
а) Как ще изглежда резултата в очите на другите хора, готов ли си да поемеш отговорността за промените в другия човек?
б) Кое е позитивното в сегашния момент?
в) Готов ли си ти да се откажеш от позитивното?

Пояснявам: ти със своите действия променяш нещо в света, в другите и в себе си. Ти готов ли си да поемеш отговорност за последствията? Разглеждаш ситуацията от втора точка и търсиш позитивните аспекти в текущото положение. Варианти от типа: “затова си имам ФИДО”, няма да минат J. Пример: “Аз сега нямам тази жена, затова цялата своя сексуална енергия ще я насоча в секцията Сам Бо”. Ако ти си готов, за да постигнеш своята цел да се откажеш от всичко позитивно, което имаш сега – това е добре. Ако ли не, то трябва да формулираш своята цел иначе: “Аз съм готов да захвърля това смахнато Сам Бо заради тази жена”.

6) Как ще узная, че съм постигнал целта си?
Пример: “Първата нощ двамата в едно легло”.

7) Репрезентация на целта
Сигурно това е най-сложното в рамките на целта. Репрезентацията – това е моделирането на своите усещания в момента на постигането на целта. Какво ще видиш, когато постигнеш целта? Какво ще чуеш? А какво ще усетиш? Съществува и друг вариант на репрезентация – на първо време ще ти потрябва партньор (водещ)

а) определи място
б) А изказва своята цел и провежда пространствена репрезентация на резултата ВАК (Визуално, Аудиално, Кинестетически), дисоциирано (Какво би станало ако)
в) Б предлага А да влезе в пространството на целта, когато е готов
г) А, когато е готов влиза в пространството на целта, асоциирано
д) Б пита А за това доколко е комфортно на А и за вариантност на поведението (минимум 3 варианта)

Пояснявам по точки.

А) Ти заставаш там където има свободно пространство. Ти си представяш пред теб мястото, където достигаш целта – ето тук, на един метър от мен, стоя аз, този който съм достигнал целта. Метър е пример – не е задължително разстояние.

Б) Ти казваш на водещия твоята цел. Ти казваш на водещия какво ще почувстваш, ще чуеш и ще видиш, когато постигнеш своята цел. Ако ти е трудно да си придставиш възползвай се от метода “Какво би станало ако” – Какво би почуствал ако си постигнал тази цел? Какво би било ако си постигнал тази цел?

В) Водещият ти предлага да влезеш в мястото, което си указал в пункт А).

Г) Ти асоциираш себе си с този който си, когато достигнеш целта и влизаш в пространството. То-ест, представи си какво-би-било-ако-достигнеш целта си и влез в това място.

Д) Водещият те пита за това, доколко ти е комфортно там и те пита за твоите усещания в Аудиално-Визуално-Кинестетична системи. Пита те какво ще правиш

8) Каква е твоята първа крачка по пътя към постигането на целта?
Например, да си измиеш зъбите.

Ето така хитрите НЛП-ери си поставят целиJ

Сега малко тънкости. Точки 6-7 са необходими за това да се приложат върху себе си усещанията от достигнатото, да разбереш – абе защо изобщо ми е това, по дяволите? Или да се стремиш към него с утроени сили. Първият път е много непривично, по себе си знам – като че ли имаш цел, а в действителност си някакъв красив господинчо.

Втората тънкост: ако си поставиш голяма цел, от това малко ще излезе. По простичко е да разбиеш тази цел на много други цели и да преминеш с всяка второстепенна цел по рамката. Или прекарай по рамката първата крачка ако е чак толкова сложна.

Ако ти е харесала методиката, знай че това е само едно малко парче от първата степен на курса НЛП-Практик.

(с) Mankubus, Halloween '2000

Екология  
  - 10-тобална система за оценка на жените.
  - Динамо. Размисли по зададена тема.
  - Дълго красиво ухажване
  - Екологичността в пикапа
  - Сферата на действие на методиките
  - Линейност в отношенията – поука от дървото.
  - Получавайте удоволствие от процеса на съблазнение
  - Разрив на отношенията
  - Условията на добре формулирания резултат.
  - Методика: Небостъргач
  - Постъпково описание на процедурата "Ново Аз"
  - Понижаване и повишаване на значимостта с помощта на субмодалностите.
Метафори
Тайни на майсторството